Geri Kabul Anlaşması’nın Durumu
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması, Türkiye’ye göçmenlerin iadesi ve karşılığında para ödenmesi dışında işlemiyor. Anlaşma son üç yılda Türkiye’nin aleyhine işlemeye başladı.
Vize Sertleşmesi ve Etkileri
Avrupa Birliği, Geri Kabul Anlaşması’nın şartlarının aksine Türklere uyguladığı vizeleri daha da sertleştirdi. Vize reddi oranı rekor kırıp yüzde 26.1’e ulaşırken, vize işlemleri 7 ayı geçmeye başladı. Bu durum Türklerin ticaretini, spor müsabakalarını olumsuz etkiliyor.
Kaçak Göçmenler ve İlticacılar
2023 yılında ülkeye kaçak giren 61 bin 181 Türk, Almanya’dan iltica talebinde bulundu. Son 10 yılda iltica talep eden Türk vatandaşı sayısı 150 bini aşarken, diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte bu sayı 300 bini geçti. Geri Kabul Anlaşması nedeniyle Türkiye, bu kişileri ve Suriyeli, Afgan ve Afrikalıları geri almaya zorlanıyor.
Diğer Ülkelerle Göç Anlaşmaları
Almanya, Türkiye ile Geri Kabul Anlaşması imzalarken diğer üçüncü dünya ülkeleriyle de Göç Anlaşması imzaladı. Almanya, başka ülkelerden işçi alarak yetişmiş eleman ihtiyacını karşılıyor. Bu ülkeler arasında Hindistan, Gürcistan, Fas, Kolombiya, Özbekistan, Kırgızistan, Kenya, Moldavya, Filipinler ve Gana bulunuyor.