Gros Michel Muzları ve Panama Hastalığı
1950’lerde popüler olan Gros Michel muzları, Panama hastalığı adı verilen bir mantar enfeksiyonu nedeniyle yok olmuştu. Şirketler, hastalığa dayanıklı Cavendish muzlarına geçerek krizi atlatmıştı.
Muz Endüstrisindeki Sorunlar
Bugün dünya muz ticaretinin %99’unu Cavendish muzları oluşturuyor. Ancak 1990’ların başında, Panama hastalığının farklı bir türü Cavendish muzlarını tehdit etmeye başladı. Aynı hastalığa karşı hassas olmaları, endüstri için ciddi bir risk oluşturuyor. Siyah sigatoka hastalığı da muzların karşı karşıya olduğu diğer bir tehdit.
Yeni Muz Türleri ve Araştırmalar
Bilim insanları, bu hastalıklarla başa çıkmak ve yeni muz türleri geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan bir araştırma, Panama hastalığının evrimleşmediğini gösterdi ve tedavi umudunu artırdı.
Yeni Tür: Yelloway 1
ABD merkezli Chiquita Brands International, yeni bir muz türü olan Yelloway 1’i geliştirdi. İki hastalığa dirençli olan bu bitki, Cavendish muzlarıyla çiftleştirilerek yeni türler üretmeyi planlıyor.
Genetiği Değiştirilmiş Muzlar
Avustralya Queensland Üniversitesi’nden araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş, Panama hastalığına dirençli bir muz geliştirdi. Ancak, genetiği değiştirilmiş ürünlerin pazarlama ve yasal düzenlemeler nedeniyle pazara girişi zor olabilir.
Bu gelişmeler, muz endüstrisindeki hastalık tehlikesine karşı umut verici adımlar olarak görülüyor.