Kazakistan’ın Tarihi Altınları Astana’da Sergileniyor
Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Kazakistan Milli Müzesi, muhteşem bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Ulu Dala Altındarı (Büyük Bozkır Altınları)” temalı sergi, Altay Dağları bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarının ürünü olan 2 bin 500’e yakın tarihi eseri ziyaretçilerle buluşturuyor.
Sakalar ve Göktürk Dönemine Ait Altınlar
Sergide, çoğunluğu Sakalar (İskitler) ve Batı Göktürk Kağanlığı dönemlerine ait altından yapılmış eserler yer alıyor. Yaklaşık 3 bin yıl önce Sakalar döneminde yaşayan zanaatkarlar tarafından üretilen altın eserler, tasarımları ve inci işlemeleriyle göz kamaştırıyor. Ünlü Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynolla Samaşev, sergideki eserlerin en eskisinin 3 bin yıl, en yenisinin ise 1000 yıl önce saf altından yapıldığını belirtiyor.
Kazakistan’ın Altın Mirası
Arkeolog Samaşev, sergideki eserlerin Doğu Kazakistan eyaletindeki Sakalara ait mezarlar, kurganlar ve külliyelerden çıkarıldığını ve 8 yılda 28 bin değerli esere ulaşıldığını açıklıyor. Sakalar döneminde hayatını kaybeden hükümdarlar, askerler ve aile üyelerinin altınla işlenmiş elbiselerle defnedildiğini belirten Samaşev, serginin aynı zamanda Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait altın eserlere de ev sahipliği yaptığını vurguluyor.
Serginin Ziyaret Tarihi
Kazakistan hükümetinin 2016 yılından beri Doğu Kazakistan’da yürüttüğü kapsamlı kazı çalışmalarının sonuçlarından biri olan bu önemli sergi, 20 Ekim tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak. Altın işçiliği ve zanaatının bu topraklardaki yüksek seviyesini gözler önüne seren sergi, Kazakistan’ın altın mirasını ziyaretçilerle buluşturuyor.