Copyright © 2024 Tüm hakları ekiphaberi.com'da saklıdır.

Haber Ekip Haberekibi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Maymun Çiçeği Virüsü ve Afrika’da Endişe Yaratan Yayılımı

Maymun Çiçeği Virüsü ve Afrika’da Endişe Yaratan Yayılımı

haberci haberci -
31 0

Maymun Çiçeği Virüsü Afrika’da Hızla Yayılıyor

Maymun çiçeği virüsü, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) olmak üzere Afrika’da 13 ülkede görülmektedir. **Virüsün** yayılmasının Kovid-19 benzeri bir salgın riski oluşturması endişeye neden olmaktadır.

Virüsün Etkileri ve Yayılımı

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) tarafından yayımlanan rapora göre, maymun çiçeği virüsü nedeniyle 13 Afrika ülkesinde 2.822 kişi virüse yakalanmış, 517 kişi yaşamını yitirmiştir. **Virüs**, Batı ve Orta Afrika ülkeleriyle sınırlı kalmıştır ancak yeni ve daha ölümcül bir türü KDC’den sonra diğer ülkelere yayılmaya başlamıştır.

Afrika’da Halk Sağlığı Acil Durumu İlanı Yaklaşıyor

Maymun çiçeği virüsünün hızla yayılması uluslararası sağlık otoritelerini endişelendirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi toplanarak salgının uluslararası bir halk sağlığı tehdidi olup olmadığını değerlendirecektir. Africa CDC ise Kıtasal Güvenlik Halk Sağlığı Acil Durumu (PHECS) ilanı yapma yetkisini kullanarak salgınla mücadeleye destek sağlamayı planlamaktadır.

Aşı Erişiminde Adaletsizlik Endişesi

Maymun çiçeği virüsü salgınında aşıya ulaşım konusunda Afrika’nın adaletsizliğe uğradığı belirtilmektedir. **Africa CDC**, aşıya ihtiyacın 10 milyon doz olduğunu ancak sadece 200 bin doz aşının bulunduğunu ve bunun büyük bir adaletsizlik olduğunu vurgulamaktadır.

Virüs ve Bulaş Yolları

Maymun çiçeği virüsü fareler, sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte olmuş bireylerden bulaşmaktadır. Virüsün neden olduğu belirtiler genellikle ateş, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme ve ciltte kabarcıklardır. **Tedavi** için özel bir yöntem bulunmamakla birlikte antiviral ilaçlar kullanılmaktadır.

Maymun çiçeği virüsü, Afrika’da hızla yayılarak sağlık otoritelerini endişelendirmekte ve uluslararası müdahale gerektirmektedir. Bu durum, aşı erişimindeki adaletsizliğin de gözler önüne serilmesine neden olmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir