Johns Hopkins Üniversitesi Araştırmacıları, James Webb Uzay Teleskobu ile Ötegezegeni İnceledi EurekAlert sitesinde yer alan habere göre, ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu verilerini kullanarak, “HD 189733 b” adlı ötegezegenin atmosferini detaylı bir şekilde inceledi. Ötegezegende Hidrojen Sülfür Tespit Edildi, Kokusu “Çürük Yumurta Gibi” Olabilir! Yaklaşık 64 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu…
EurekAlert sitesinde yer alan habere göre, ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu verilerini kullanarak, “HD 189733 b” adlı ötegezegenin atmosferini detaylı bir şekilde inceledi.
Yaklaşık 64 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu ötegezegende, araştırmacılar eser miktarda hidrojen sülfür tespit etti. Bu molekül sebebiyle ötegezegenin “çürük yumurta gibi” kokabileceği belirtildi.
Araştırmacılardan astrofizikçi Guangwei Fu, 950 santigrat derece sıcaklığa sahip bu gezegendeki yaşam belirtisini aramadıklarını ancak atmosferde bulunan hidrojen sülfürün, diğer gezegenlerde bu molekülün tespitine yönelik önemli bir adım olabileceğini ifade etti.
Ayrıca, sülfürün karbon, nitrojen ve oksijen gibi karmaşık moleküllerin oluşumunda önemli bir rol oynadığını belirterek, araştırmanın diğer gezegenlerin oluşumu hakkında daha fazla bilgi edinmede önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.
Araştırmanın detayları ve bulguları “Nature” dergisinde yayınlandı. Bu keşif, gezegenlerin atmosferlerindeki bileşenlerin incelenmesinde yeni bir dönemi başlatabilir.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer Haberler
Yorum Yap