Bakanlık Tarım Arazi Yönetimini Güçlendiriyor
Geçen yıl itibarıyla Türkiye’de 24 milyon hektarlık tarım arazisinin büyük bir kısmı farklı amaçlar için ayrılmış durumda. 16,7 milyon hektar ekili tarım arazisi, 2,8 milyon hektar nadasa bırakılan alan, 712 bin hektar sebze yetiştiriciliği ve 3,7 milyon hektar ise meyvecilik, bağcılık ve zeytin ağaçları için ayrılmış durumda.
Arazi Toplulaştırması ve Korunması Önemseniyor
Tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanılmasına yönelik projeler kapsamında arazi kullanım planlarının oluşturulması, toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla mücadelenin güçlendirilmesi gibi konular öncelikli hale getiriliyor. Arazi toplulaştırma çalışmaları ile küçük tarım parsellerinin uygun ölçeğe getirilmesi ve arazinin verimliliğinin artırılması hedefleniyor.
İşlenmeyen Tarım Arazi Kiralamaları ve Yönetmelikler
Tarımda yeni bir döneme girilirken, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesine yönelik düzenlemeler hayata geçirildi. Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazileri, tarımsal üretim amaçlı kiralanabilecek. Bu adımlarla tarım arazilerinin verimli şekilde değerlendirilmesi ve tarımsal üretimin artırılması hedefleniyor.
Gelecek Planlar ve Beklentiler
Gelecek yıllarda arazi toplulaştırma çalışmalarının genişleyerek devam etmesi, arazi kullanım planlarının hızla hazırlanması ve işlenmeyen tarım arazilerinin daha etkin şekilde değerlendirilmesi bekleniyor. Bu çalışmalarla tarım alanlarının korunması, verimliliğin artırılması ve tarımsal üretimin desteklenmesi amaçlanıyor.