Akdeniz’deki Balon Balığı Popülasyonu Hızla Artıyor
Akdeniz’de popülasyonu hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, içerdiği tetrodotoksin adlı, siyanürden daha tehlikeli toksin sebebiyle insan sağlığına ciddi tehdit oluşturuyor. Bu durum, ekosistemde hızla yayılarak balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor.
Çevreye ve Ekonomiye Zarar Veriyor
Güçlü çene yapısıyla denizlerde avcı konumuna gelen balon balıkları, sadece ekosisteme zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda balıkçıların av gereçlerine de zarar vererek ekonomik kayba yol açıyor.
Devlet Müdahalesi: Balon Balığı Avcılığı Destekleniyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında başlattığı balon balığı avcılığı desteklemeleri kapsamında 373 bin 494 balon balığının avlanmasını sağladı. Bu sayede 28 milyon 12 bin ofansifbet 50 balon balığının ekosisteme girişi engellendi.
Çevre Kirliliği ve Cezalar
Balon balıklarının plajlara bırakılması, çevre kirliliğine neden olurken, amatör balıkçıların bu balıkları öldürüp denize atma çabaları tepkilere neden oldu. Sahile bırakanlara ise ciddi cezalar verilmeye başlandı.
Destekler Artırıldı
Balon balıklarının stoktaki oranını azaltmak amacıyla balıkçılara verilen destekler artırılarak 2025-2026 yıllarında da devam edecek. Özellikle benekli balon balığı için destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 25 TL’ye yükseltildi.