İmalat Sektöründe Daralma Hızlandı
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) mayısta üst üste ikinci ayda da eşik değer 50’nin altında kalarak 48,4’e geriledi. Bu durum, imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret ediyor.
Yeni Siparişlerde ve İhracatta Düşüş
Mayıs ayında görülen zorlu talep koşulları, yeni siparişler ve yeni ihracat siparişlerindeki düşüşün kuvvetlenmesine neden oldu. Bu durum, şirketlerin üretimde ve çalışan sayısında azalmaya gitmesine sebep oldu.
Enflasyon Kaynaklı Baskılar Hafifledi
Girdi ve fabrika çıkış fiyatlarında mayısta çok daha düşük oranda artış kaydedildi. Bu durum, enflasyon kaynaklı baskıların hafiflediği yönünde işaretler olduğunu gösterdi.
İstihdamda Dört Aydır Düşüş
İstihdam üst üste dördüncü ayda da gerilerken bazı şirketler, iş gücünün azalması nedeniyle işten ayrılan çalışanların yerine yeni kişileri işe alma konusunda isteksiz kaldıklarını belirtti. İstihdam alt endeksi mayısta 49,9’dan 48,9’a geriledi.
PMI Verilerini Değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker’den Değerlendirme
PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Son veriler Türk imalatçılarının, yeni sipariş almanın da zorlaşmasıyla gün geçtikçe daha zorlu hale gelen bir faaliyet alanı ile karşı karşıya kaldıklarını gösteriyor.” dedi. Harker, “Ancak, bir olumlu gelişme enflasyon kaynaklı baskıların hafiflemesi. Yüksek fiyatların talep üzerindeki olumsuz etkilerinin devam ettiği hesaba katıldığında bu baskıların hafiflemesi, yılın ikinci yarısında sektörde toparlanmanın önünü açabilir.” şeklinde konuştu.